Tegenwoordig kun je allerhande mueslirepen, koek, oppeppers,
snoep, chocolade en fruitgels kopen om onderweg je honger te stillen en/of
je lijf te voorzien van extra dingen die maken dat je harder, verder, langer en
leuker loopt. Ik heb zo mijn adresjes waar mijn favorieten te krijgen zijn; ook
in het buitenland weet ik precies in welke winkel ik moet zijn. Zo is in
Oostenrijk de ‘Obstriegel’ van de Hofer het allerbeste!
Maar ja, ik ben niet meer iedere dag in Oostenrijk…
Hoewel er dus genoeg te koop is vergroot ik tegenwoordig
mijn voorpret door zelf de keuken in te duiken. De dadelrol en de
overlevingskoek zijn bij mij favoriet.
De dadelrol maak ik alleen als ik zin heb in een
kliederbende; het fijnmalen van dadels is namelijk een vak apart. Het voordeel
van deze lekkernij is dat het niet zwaar is in de rugzak, een klein stukje al
een bom aan fruitsuikers geeft en het ook buiten de koelkast lang houdbaar is.
Het is simpel: maal dadels, noten, rozijnen (naar smaak vijgen of gedroogde
abrikozen) fijn, goed mengen, vorm er een slang van, door de kokos rollen en
verpakken in cellofaan. Op laten stijven in de koelkast en al naar gelang een
stukje afsnijden. Heerlijk!
De overlevingskoek is ontstaan in mijn moeders keuken die
tijdens het bakken van koekjes alle potten, trommels en zakjes leegde. Waar het
bij mijn moeder nog een plaatkoek was maak ik er tegenwoordig een
cake/brood/kruidkoek van. Maar ook bij mij geldt: opmaken van restjes rozijnen,
havervlokken, noten, gedroogd fruit, zonnepitten noem maar op. De basis is een
cakebeslag en deze aanvullen met alles wat je lekker vindt. Maar leuker is
experimenteren. Rozijnen laten weken in warme sinaasappelsap, suiker vervangen
door honing, agavesiroop en een geraspte appel. Boter vervangen door een ei,
wat melk en de sinaasappelsap. Voor het kruidkoek effect niet bang zijn met
koekkruiden, gemalen gember, gemalen kruidnagel en kaneel.
Groot voordeel is dat alle overlevingskoek zeker een week
houdbaar is en met de dag lekkerder wordt.
Het enige nadeel is dat het me nooit lukt dezelfde koek twee
keer te maken…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Dank voor je reactie, deze zal zsm op de site staan!
Met vriendelijke groet,
Buitenbok