maandag 14 mei 2012

een lange weg naar de rots



Als beginnende fanatieke klimmer moet je een hoop leren. Niet alleen de technieken van welke knoop wanneer en wanneer juist niet. Maar ook hoe je een rots vind.
Het lijkt allemaal zo simpel. Je hebt gelezen dat je ergens kunt klimmen of je ziet vanuit de auto een rotswand, dus 1+1=2 zou je denken. Niet dus.
Er gaat wel een en ander voorwerk aan vooraf. Natuurlijk eerst bepalen waar je bent, hoeveel tijd je hebt en waar je heen zou kunnen qua land/streek/gebied/rots/route.
Wij zouden in de Bourgogne zijn, wat tijd over hebben en dus willen klimmen. De eerste horde was genomen. Thuis hebben we op internet informatie gezocht over de verschillende gebieden in deze regio, het aantal routes, drukte, moeilijkheidsgraad, ligging etc. We hadden een idee. 
In een knus vvv'tje ter plaatse hebben we de klimgids gekocht. Onmisbaar. ’s Avonds op de camping, met behulp van de hoofdlamp, deze gids doorgespit en de topo’s leren lezen. Dit zou de volgende dag veel tijd schelen.
Nu hadden we dus het land, de locatie, de rots en de routes op de rots tot in detail in kaart gebracht. We waren dichtbij.
De volgende dag vol goede moed op pad. Na wat heen en weer rijden in een gehucht blijkt dat je toch tot vier keer toe een afslag kunt missen. De weg ging verder over een karrepad tot aan de parkeerplaats.
De klimgidsen gaan natuurlijk over de klimroutes en allerhande informatie die je tijdens het klimmen nodig hebt. De aanlooproutes zijn daardoor niet altijd gedetailleerd weergegeven. En laat dat nu juist iets zijn waar we vaak tegen aanlopen, of beter gezegd: waardoor we vaak fout lopen. Na 45 minuten, wat volgens het boekje in 8 minuten kon, waren we onder de rots. Met de warming up zat het dus wel goed. 
Het leuke van de vers aangeschafte klim gids is dat de (Engelse) auteurs een eigen manier hebben bedacht om (Franse) routes en moeilijkheidsgraden weer te geven. Duidelijk, maar voordat je ze terugvind op een rotswand… 
En ja, dan sta je uiteindelijk voor de route waarvan je thuis op internet al had gezien dat je die graag wilde klimmen. Dan kun je je klimgordel aantrekken!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, deze zal zsm op de site staan!
Met vriendelijke groet,
Buitenbok