woensdag 23 mei 2012

klimmen met kinderen

Klimmen met kinderen is leuk.
Klimmen met kinderen is ook lastig.
Klimmen met kinderen is gewoon anders dan klimmen met z'n tweeën.
Klimmen is een sport is waarbij je veel geduld moet hebben, dat is wel eens lastig voor kinderen. We zijn met z'n vieren en er kan er maar één klimmen. Als juist die ene ook nog wat extra tijd nodig heeft i.v.m. voorklimmen of angst of omdat het een lastige route is...tja, dan duurt het wel even. Natuurlijk zijn R&B schatjes en wachten ze echt geduldig op hun beurt maar het duurt wel lang voor ze. Helaas zijn ze nog te jong om samen aan de slag te gaan. Hoewel ze veel kunnen en snappen is het voor ons 'nicht im Frage' om ze de verantwoordelijkheid over elkaar te geven. Wat dat betreft moeten ze nog een paar jaar wachten. Nintendo's meenemen naar de rots druist finaal tegen mijn principes in. Dus blijft het voorlopig bij geduld hebben, een boek of een bal en iets lekkers meenemen en kijken naar degene die wel klimt.
Het leuke van klimmen met R&B is om te zien hoe ze zich bewegen over de rots. We hebben voor het eerste met ze geklommen toen R 9 jaar en B 6 jaar oud was. B werd niet gehinderd door enige kennis of angsten, hij zette zijn nagels in de rots en klom daar omhoog waar wij zeiden dat de route was. R was duidelijk ouder en dacht meer na. Je zag de spanning in zijn lijfje maar hij wilde zo graag over die rots omhoog komen. Nu twee jaar ouder en met meer ervaring is het leuk de verschillen te zien. R zal hoe dat ook boven komen en hij heeft zichzelf aangeleerd om niet alleen boven zich te zoeken naar grepen maar ook opzij. Hij hangt af en toe dwars over de rots, duwt zich zijdelings op en bevindt zich in posities waarvan je je als toeschouwer afvraagt hoe je er uit kunt komen, laat staan hoe je daardoor naar boven kunt komen. Maar R is een doorbijter geworden en hij komt boven; op wat voor manier dan ook! Zijn kleine broer B heeft intussen de kikvors-move uitgevonden. Hij gaat aan zijn handen hangen en loopt mijn zijn voeten omhoog tot zijn knieën bijna naast zijn handen zijn. Pas dan ziet hij wel waar hij zijn handen naar toe kan verplaatsen. Het grappige is dat hij zijn voeten gewoon daar neerzet waar hij ze  hebben wil, ongeacht of er een treetje is of niet.
R&B zijn goed bezig met de veiligheid en nemen daarin onze aanwijzingen serieus. Ze spreken elkaar zelfs aan op het dragen van de helm. Inmiddels kunnen ze zichzelf abseilen als de besten, ook over overhang! De afgelopen minivakantie hebben ze na geklommen, wat inhoud dat ze de setjes mogen verzamelen. Als ze dan beneden komen is hun klimgordel zwaar van het materiaal en rinkelt als die van een echte bergbeklimmer. Stoer!!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, deze zal zsm op de site staan!
Met vriendelijke groet,
Buitenbok